24 Temmuz 2011 Pazar

Yeteneğine İhanet Edenler | Berkant Göktan


Berkant Göktan. 12 Aralık 1980 doğumlu ve henüz 30 yaşında. Hepimizin yakından tanıdığı Berkant futbola Bayern Münih alt yapısında başladı. O dönemde Bayern alt yapısının en büyük yeteneklerinden birisi olarak görülüyordu. Zira A takıma ilk kez 16 yaşında alınması potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunun en büyük göstergesidir. Trapattoni onun ilk keşfeden isimdir. 16 yaşında Bayern'in A takımıyla antremanlara çıkmıştır. Mehmet Scholl, Effenberg gibi isimlerle daha çocuk yaşta antremanlarda yer almıştır. Bu bile 16 yaşındaki Berkant için büyük bir deneyimdi.


Ama Berkant'ın Bayern kariyeri Hitzfeld ile başlar. 17 yaşında ilk kez sahaya çıkmıştır. Hatta 1998 yılında henüz 18 yaşındayken Manchester United ile oynanan maçta Salihamidzic'in yerine son yarım saatte oyuna girmiştir. Soldaki fotoğrafta o maçtandır. Manchester'ın bu formasıda çok hoşuma giderdi o zamanlar :) Neyse Berkant'ın potansiyelinin farkında olan Bayern Münih onun kendisini geliştirmesi için Borussia Mönchengladbach'a kiralamıştı devre arasında ama orada bekleneni veremedi sadece 5 maçta forma giyebildi yarım sezonda. Ama Münih onun sürekli oynayarak kendisini geliştirebileceğinin farkındaydı. O yüzden bir sonraki durağı Arminia Bielefeld oldu. Sezon boyunca 14 maçta sadece 1 gol atabildi. Bayern Münih'e geri döndüğünde kadroya girebilecek durumda değildi Berkant. Zira kiralık denemeleri beklendiği gibi olmamıştı. Son sezonunu yaşıyordu artık Bayern Münih'te ve koca sezonda sadece 1 maça çıkmıştı.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Ümit Milli Takımda sergilediği muazzam performans ile Berkant'ın Türkiye'de muazzam bir piyasası vardı. 3 büyükler 2001 yazında Berkant'ı alabilmek için resmen kapışıyorlardı. Haftalarca süren beklemeden sonra Berkant Lucescu'lu Galatasaray'a imza attı. UEFA ve Süper Kupa'yı alan kadro dağılmış, yerine neredeyse toplama bir takım kurulmuştu. Hagi futbolu bırakmıştı, Taffarel Parma'ya, Popescu Lecce'ye, Jardel Sporting Lisbon'a, Okan ve Emre İnter'e gitmişti. Lig başladıktan sonra Ümit Davala'yı da Milan'a veren Galatasaray'da yıldız potansiyeline sahip enden isimlerden biriside Berkant olmuştu. Bu onun üzerindeki baskıyı daha da arttırdı. Zira henüz 21 yaşındaydı. 

İlk sezonunda 21 maça çıkabildi sadece ve 5 gol attı. Sakatlıklar nedeniyle 13 maçı kaçırdı. Vasat bir sezon geçirdi. Lucescu'nun ona verdiği şansları bir türlü değerlendiremiyordu Berkant. 2. sezonunda ise takımın başına Fatih Terim getirilmişti. bir sezon önceki kadro neredeyse dağılmış ve yepyeni bir kadro kurulmuştu. Bir çok transfer yapılmıştı ve İmparator'un asları içinde Berkant yoktu. Sadece 11 maça çıktı o sezon ve 3 gol attı. Berkant için artık Galatasaray'da sona yaklaşılıyordu. 3 sezonunda hem Berkant hem de Galatasaray dibe vurmuştu. Olimpiyatta geçen kabus gibi sezonda Berkant'ı sadece 9 maçta izlemiştik. O sezonda Berkant ile ilgili aklımda tek kalan ise Almanya'da Şampiyonlar Ligi maçında Juventus'u 2-0 yendiğimiz maçtaki güzel futboluydu. Başkada birşey yoktu Berkant ile ilgili aklımızda kalan. 3 sezonda 51 maç ve 9 gol ile Galatasaray kariyerini noktaladı.

2004 yazı Beşiktaş taraftarı için hem iyi hem kötüydü. Del Bosque gibi bir isim vardı takımın başında. Carew gibi bir yıldız gelmişti. Ama alınan bazı yerli futbolcuların hatta çoğunluğunun eski Galatasaraylı ve Fenerbahçeli oluşu tepki çekiyordu. Eski Galatasaray'lı Okan Buruk ve Berkant, eski Fenerbahçeli Ali Güneş, Mustafa Doğan, Murat Şahin ve Tayfun Korkut. Berkant için Beşiktaş macerası aslında iyi başlamıştı. Her zaman olduğu gibi hazırlık kampının yıldızlarındandı ama sezon başlayınca yine ortada yoktu. Koskoca 1 sezonda sadece 4 maça çıkarak Türkiye'de ki kariyerini noktalamış oldu Berkant. Artık kürkçü dükkanına Almanya'ya dönme zamanıydı. Kaiserslautern ile anlaşmıştı. 25 yaşındaydı ve futbolunda artık olgun çağına gelmişti. Ama olmadı orada da tutunamadı ve sadece 7 maçta oynadı. Artık dibe vurmuştu Berkant. Bundesliga 2'de 1860 Münih ile anlaştı. Tekrar Mühih'te olmak belkide yaramıştı ona.

Kariyerinin zirvesine 1860 Münih'te çıktı Berkant. İlk sezonunda 26 maçta 15 gol, ikinci sezonunda ise 24 maçta 10 gol atmıştı. Çok maç kaçırdı sakatlıktan dolayı ama oynadığı maçlarda fark yaratmıştı. Takımın en önemli oyuncularından birisi konumuna gelmişti. Ama sonra kokain kullandığı ortaya çıktı. Bu olay üzerine kariyerinin en iyi zamanlarını yaşarken 1860 Münih'ten kovuldu ve futbolu bırakma noktasına geldi. Ama asıl işin ilginç kısmı bundan sonra başladı. Taylandlı bir bayanla evlendi ve sonrasında Tayland'ın Muangthong United takımına transfer oldu. Yeni seçilen başkanın ilk transferi oldu Berkant. Hatta Berkant transferinden sonra hedef büyüttüklerini falan açıklamıştı başkan. 

En son duyduğumuz haber buydu onunla ilgili. Milli takım kariyeri ise çeşitli kategorilerde 64 kez forma giydi ve 38 gol attı. Bir dönemin sadece Türk futbolu için değil Alman futbolu içinde en büyük yeteneklerden biriydi. 2010 yılında Kicker dergisine verdiği bir röportajda kendisine güvenen bir çok insanı hayal kırıklığına uğrattığı için pişman olduğunu söyledi. Artık Almanya'da yeni bir başlangıç yapmasının imkanı olmadığı içinde eşinin ülkesine transfer olduğunu söylüyordu Kicker dergisine. Çok büyük bir yetenekti ama o da yeteneğine ihanet edip kaybolup gidenlerden oldu.

2 yorum:

  1. bildiğim kadarıyla o tayland ekibinden de ayrıldı. ama şu an ne yapıyor bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Şu an boşta, hiçbir takımla sözleşmesi yok

    YanıtlaSil