25 Temmuz 2011 Pazartesi

Geçen Yılın İzlerinden Kurtuluyoruz | Galatasaray 0-0 İnter


Bugün 3. hazırlık maçını oynadı Galatasaray. Her geçen gün hazırlık maçı bile olsa daha da güçlü rakiplerle oynanıyor ki lige hazır olmak açısından bu çok güzel. Maçın başında kadroya baktığımız zaman Fatih Terim'in Twente maçındaki gibi 4-4-2'yi kullanmadığını gördük. Defansın sağını yeni transfer Ujfalusi'yi yerleştiren İmparator Sabri'yi ise sağ içte kullanarak 4-3-3'ü denedi bu maçta. Tabi ki klasik bir 4-3-3 değil. 4-5-1'e yakın bir sistem denedi. Orta sahanın en gerisinde Ayhan, önlerinde ise Sabri ve Selçuk ile iyi bir orta saha üçlüsü kurdu. Sağda Kazım, solda Arda ileri uçta ise Elmander ile hücum presi rahat yapabileceği bir takım vardı.


Geçen yılın en büyük eksikliklerinden birisi olan hücumdaki hareketsizlik hastalığından yavaş yavaş kurtuluyoruz. Açıkçası ben bugün Ujfalusi'den böylesi bir performans beklemiyordum. Neredeyse her pozisyonda sağ kanattan aktı. Sürekli bindirmeler yaptı. Kazım ile uyumu çok iyiydi. Tabi bunda sağ içte oynayan Sabri'nin de payı büyüktü. Sabri'yi bek olarak değilde farklı görevlerde kullanacağı açık Fatih Hoca'nın. Zira İmparator'un felsefesinde yatan presi takımda en iyi yapacak isim Sabri'dir. Bugün neredeyse her yerdeydi. Bir ara çalımlarla sol kanattan hücuma bile katıldı. Maçın bana göre tartışmasız yıldızıydı.

Sabri ve Ujfalusi kadar göze batan diğer isimler ise Kazım, Selçuk ve Arda'ydı. Arda'da gerçekten toparlanma var ama biraz daha hızlı düşünüp uygulaması gerekiyor. Hazırlık maçlarında bu sıkıntı yaratmaz ama sezon içerisinde bunun sıkıntısını çekeriz. Selçuk'un gelişi ise orta sahanın kalitesini resmen 2'ye katlamış durumda. Gerçekten büyük katkısı var. Sadece oyun içerisinde değil duran toplarıda harika kullanıyor. Tabi takım alışkın değil böyle duran top kullanan adama zira Servet'in bomboş pozisyonda kafa vuramamasının sebebide budur. Elmander ise ileri uçta yalnız kalınca ofansif anlamda beklenen etkiyi yapamadı. Hep söylüyorum yanında bir forvet daha olunca Elmander'in katkısı muhakkak daha fazla olacaktır. Onu Baros ile birlikte 2. forvet olarak kullanmakta fayda var.

Bugünün en dikkat çeken noktası ise İnter'in hazır olmayışı ve bununda etkisi ile bizim rahat ve iyi oyunumuzdu. Bugünkü güzel oyunun altında yatan etmenlerin başında İnter'in henüz sezona hazır olmayışı gelir. Ama şunuda atlamamak gerekir ki maç boyunca sadece 5 yabancı kullandık. Maçın büyük bir çoğunluğunda 2 yabancı ile oynadık. Takım tam anlamıyla oturduğunda çok farklı bir Galatasaray izleyeceğimiz ortada. Zira kalede Muslera yok. Ujfalusi bekte oynadı ki bu hafta Eboue'nin imza atacağı konuşuluyor. Bek'e Eboue, stopere Ujfalusi, ön liberoya Melo geldiğinde tam manasıyla sezona hazır olacağız. 

Şimdi önce önümüzde bir Liverpool maçı ve sonrasında da Madrid turnuvası var. Şampiyonlar Ligi oynamış kadar olacaz nerdeyse. Biz Şampiyonlar Ligine gidemiyorsak Şampiyonlar Ligi bize gelir, biz Galatasarayız. Bu önümüzdeki hazırlık maçlarınıda en iyi şekilde değerlendirip sezona gireceğimizden kuşkumuz yok. Her geçen gün takımın biraz daha üzerine koyduğu ortada. Asıl önemli olan İmparator'un asıl sistemi belirlemesi. Onun üzerinden takımı şekillendirmek kolay.


Son bir sözde sahaya meşale atanlara. Görüntü gerçekten muhteşem. Türk futbol kültüründe meşalenin yeri ayrıdır muazzam bir güzellik katar ama tadında bırakmayı bilmek gerek. Sahaya bunları atmanın mantığını biri bana anlatsın. Sıradan bir hazırlık maçı yapmıyoruz, İnter ile oynuyoruz. Bu maçı takip eden bir sürü ülke var ve sen bunları bile bile sahaya meşale atıyorsun. Üstüne üstlük anonsdanda anlamıyorsun senin Kaptanın eline mikrofon alıp neredeyse yalvarıyor sahaya birşey atmayın diye. Günün en kötü görüntüsü buydu işte. Arda'nın mikrofon ile taraftarı uyarmaya çalışması.

2 yorum:

  1. senin kadar iyi niyetli olamadım ben. terim ayhan'ı oynatmaya devam ederse şaşırmam buna baştan söyleyeyim. takım paslaşmayı öğrenmiş geçen seneden ilk farkı bu bence. arda hala bencillikte sınır tanımıyo, kaleye paralel top sürmeleri sinir bozuyo bazen. ujfalusiyi ofsayta düsürdüğü pozisyonu sen de görmüşsündür. bi de ben 4-3-3'ü desteklemiyorum bu takımla ya 4-4-1-1 oynanır ya 4-4-2.. sabri yerine daha teknik birisini tercih ederim, yekta veya culio.. hala heyecanlı hala heyecanlı..

    YanıtlaSil
  2. Sistem 4-4-2'de olsa 4-3-3'de olsa Ayhan en iyi ihtimal Selçuk'un yedeği olur. Ayhan'a fazla takılmamak lazım çünkü bu takımda ona yer olmadığının herkes farkında. Sabri'den daha teknik birini oynatabilir elbette ama ne Yekta ne de Culio Sabri'nin yaptığı presin yarasını yapamaz bunuda unutmamak gerekir. Sende bilirsin ki İmparator'un en büyük silahıdır pres. Ve takımda bu işi en iyi yapan isim olan Sabri'den de vazgeçmez.

    YanıtlaSil