2 Temmuz 2011 Cumartesi

Gerçek 1 Numara Hangisi? 'Nadal' vs 'Djkovic'


Sezonun 3. grand slam turnuvası olan Wimbledon'da tek erkeklerde finalin adı belli oldu. Erkekler tenisinin 1 numarası Rafael Nadal ve pazartesi gününden itibaren yeni 1 numara olacak olan Novak Djkovic pazar günü bizlere mükemmel bir maç izletecekler gibi. Bu maçla ilgili görüş ve bilgilerden önce ikilinin yarı final mücadelerinden bahsetmek istiyorum.


Günün ilk yarı final mücadelesinde Djkovic Federer'i eleyen Jo-Wilfried Tsonga'yı 3-1 ile bana göre rahat bir şekilde elemeyi başardı. Rahat bir şekilde dememin sebebi Djkovic'in istikrarlı oyununu maçın hiç bir anında bozmayarak belli bölümlerde parlayan Tsonga'ya cevabı net vuruşlarla vererek Federer'in düştüğü duruma düşmedi ve ilk Wimbledon finaline yükseldi.Zaten teknik olarak kendisinden şüphe duymayan herkese mental olarak da ne kadar geliştirdiğini bugünkü sakin oyunuyla bir kez daha göstermiş oldu.

İkinci yarı final mücadelesinde ise Britanyalıların son senelerdeki Londra'daki tek şampiyonluk umudu İskoç Andy Murray son 4 Wimbledon'un 3.'nde yine Nadal'a takılarak (ki Nadal'a takılmadığı sene Nadal sakatlığından ötürü Wimbledon'a katılmamıştı) Britanyalıların bu senede kendilerinden birini şampiyonluk kupasını kaldırırken görme hayallerini bitirmiş oldu. Müsabaka ile söylenebilcek tek şey Nadal'ı yenebilmek için ya Nadal kötü gününde olacak yada siz O'nun iyi olduğu bir günde kendi kapasitenizin çok üstünde oynayacaksınız. Bu ikisi de olmayınca Nadal'ın galibiyeti süpriz olmadı ve adını katıldığı son 5 Wimbledon da da finale yazdırmayı başardı.

Gelelim bizleri bekleyen muhteşem final mücadelesine... Yazımın başında belirttiğim gibi Nadal şuan erkekler klasmanının 1 numarası ama Djkovic bugün aldığı galibiyetle pazartesi günü açıklanacak olan yeni klasmanda final müsakabasının sonucu ne olursa olsun 1 numara olmayı garantiledi ve Nadal'ı 2 numaraya attı.Peki bu nasıl oluyor derseniz ATP'nin puanlama sistemi sayesinde. ATP son 1 senedeki maçlarda oyuncuların topladığı puanlara bakıyor ve sıralamayı ona göre belirliyor. Ama son bir senedeki grand slamlere baktığımızda Nadal son 4 grand slaminin 3'ünü diğerini ise Djkovic kazandı. Ama Djkovic Masters serilerinde topladığı puanlarlarla birinciliğe yükselecek. Yanlış anlaşılmasın Djkovic'in kötü oyuncu olduğunu yada 1 numarayı haketmediğini ima etme gibi bir çabam yok. Ancak Nadal bu maçı kazanırsa birinciliği kaybetse bile 11 grand slamli ve bu 5 şampiyonluğu son 6 grand slamde kazanmış bir 2 numara olacak.Djkovic ise sadece 2 grand slam kazanmış puanlamanın hesaplandığı bir yıllık periyottaki son 4 grand slamin yanlızca birini kazanmış bir 1 numara olacak. Kısaca eğer Djkovic gerçek 1 numara olmak istiyorsa son 4 karşılaşmalarında yendiği Nadal'ı bir kez de Londra'da yenmek zorunda.

İşte final müsabakası bu ihtimaller arasında oynanacak. Bir tarafta pazartesi günü 1 numaraya yükselecek olan Djkovic'in bu başarısını ispatlama çabası,diğer tarafta ise 1 numara koltuğunu rakibine kaptırmış Nadal'ın klasman 1 numara olmasam da gerçek kral benim deme mücadelesi olacak. Ben ise yazımı burada noktalıyor tenis severleri pazar günü oynanacak muhteşem final mücadelesine gerçek bir numaranın kim olacağını canlı olarak izlemeye davet ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder