24 Şubat 2011 Perşembe

Yerli Malı Yurdun Malı da Parası Ne Olacak?


Bugün gündeme düşen haberlerden birisi de Ersan Gülüm için Fenerbahçe'nin 7 milyon euro'yu gözden çıkardığı ile ilgiliydi. Bu haberin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış bilemem ancak böylesi bir rakamın konuşulması bile gerçekten çok enteresan.

Ülkemizdeki yabancı kontenjanı nedeniyle malum transfer dönemlerinde Anadolu takımlarının elleri çok güçlü oluyor. 4 büyükler hangi oyuncuyu istese bütün takımlar bir anda tok satıcı hüviyetine bürünüp yükseklerden uçmaya başlıyorlar. Geçen sezon Beşiktaş'ın Tabata ve İsmail Köybaşı ikilisi için ödediği 14 milyon euro hâla akıllarda. Ya Fenerbahçe'nin Mehmet Topuz için ödediği 10 milyon euro, sezon başında Gençlerbirliği'nden istediğimiz Mustafa Pektemek için İlhan Cavcav'ın kapıyı 4 milyon euro'dan açması, Bursaspor'un Volkan Şen, Sercan Yıldırım ve Ozan İpek üçlüsünden en ucuzunu 5 milyon euro'dan satışa çıkarması vs vs.

Devre arasında Yekta'yı almak için Galatasaray 3.750.000 euro ödedi. Yani lafı özü yerli malı yurdun malı da çok pahalı be kardeşim. Şu lanet olasıca yabancı kontenjanı olduktan sonra, 4 büyükler Anadolu kulüplerinden oyuncu almaya muhtaç oldukça çok daha büyük paraların dönmeside muhtemel.

Diğer isimleri bir kenara bırakacak olursak Ersan Gülüm gerçekten çok kaliteli ve geleceği çok parlak bir isim. Ancak bu kadar iyi Ersan Gülüm'ün bile ederi maksimum 3,5 milyon. O da taş çatlasa. Daha geçen sezon 2. ligde oynayan ve şu anda da sakat olan bir oyuncu için 7 milyon gereçkten çok ama çok fazla. 7 milyon euro'ya eminim Ersan'dan çok daha kaliteli ve çok daha iyi bir stoper almanız mümkün. Daha 1 ay önce devre arası transfer döneminde Demichelis Malaga'ya kiralandı ve sezon sonunda sadece 3 milyon euroya bonservisini alabilecek. Peki Ersan Demichelis'ten daha mı iyi futbolcu. Kesinlikle hayır.

Diyeceksiniz ki yabancı kontenjanının çok değerli olduğu bir ülkede Ersan yerli statüsünde oynayacak. O zaman Almanya'da yetişmiş Ömer Toprak var. Bundesliga'da. Henüz 22 yaşında ve 3 sezondur en üst seviyede futbol oynuyor. Bana göre Ömer'e yatırım yapmak Ersan'a yatırım yapmaktan daha iyidir. Ya da madem 7 milyonu gözden çıkardın git yap çatır çatır pazarlığını hatta biraz daha fiyat arttır Serdar Taşçı'yı al. Serdar Taşçı ile Ersan Gülüm'ü kıyaslamam bile. Haa birde şu var; 7 milyona aldığın Ersan'ın sana yıllık maliyeti ne kadar olacak peki? O Ersan yıllığı 1,5 milyondan aşağı oynamaz bir kere.

Peki 4 büyüklerin suçu ne? Misal Galatasaray elinde satabileceği oyuncu Arda. Peki Arda'yı Avrupa dışında satabilecekleri bir yer varmı? Yok. Ya da Fenerbahçe, Gökhan Gönül'ü ya da bir başka oyuncusunu Avrupa'ya satmadan para kazanabilirmi?

Olcan Gaziantepspor'un en golcüsü, Orhan Gülle en büyük gelecek vaadeden isinmlerinden biriyken, Mehmet Güven Manisaspor'un en iyisiyken 4 büyükler siz daha çok kazıklanırsınız.

Ha bu arada son söz olarak 2. ligdeki Adanaspor Ersan Gülüm için 7 milyon istiyorsa, Gaziantepspor Cenk Tosun için kaç ister 20 mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder