21 Şubat 2011 Pazartesi

Kaçan Balık Büyük Oldu


Devre arası transfer dönemi başladığı ilk günlerde transferi kesinleşen 2 isimden bahsediliyordu. Bunlardan birisi Köln'den Taner Yalçın diğeri ise Frankfurt'tan Cenk Tosun. İkiside çok genç ve Galatasaray'a çok şeyler verebilecek potansiyelde isimlerdi. Ben her zaman gurbetçi oyunculara karşı daha ılımlı olmuşumdur. Çünkü her ne olursa olsun adamların doğru düzgün bir altyapı eğitimi aldıkları sahadaki duruşlarından bile belli oluyor. Özelliklede bizim altyapımızdan çıkan oyuncularla kıyasladığımızda.


Arda Türkiye'nin en büyük futbolcusu bunun tartışması bile olmaz o yüzden onu bir kenara bırakalım ancak; Emre Çolak, Aydın Yılmaz, Anıl Dilaver ya da çıktığı dönemlerde büyük yıldız adayı olarak gösterilen Oğuz Sabankay, Cafercan Aksu. Hepsinin büyük yetenek oldukları gün gibi aşikar. Ancak hepside bu işin sadece yetenekle olmayacağını bize gösterdiler. Hatırlayın Cafercan A takımla idmanlara çıkmaya başladıktan sonra bir antremandan sonra kusmuştu. Adam sahada bayıldı neredeyse. Niye çünkü altyapıda doğru dürüst eğitim almadığı için. A takıma hem fiziksel hemde zihinsel anlamda hazır olmadığı için. Şimdide sadece yeteneği ile biryerelere gelme çabasında.

Şu an A takımda olan isimlerden ise Emre Çolak'ın eksikliğinden bahsetmeye gerek varmı? Yanından biri geçse rüzgarından devrilecek. Haa yetenek derseniz gerçekten büyük yetenek. Arda'da ki ya da Sabri'deki fizik Emre Çolak'ta olmuş olsaydı bugün FM tabiriyle bir wonderkid kazanmış olurduk. Ee peki bu adam yıllarca alt yapıda oynadı. İlerde A takıma alınacağı belli hiçmi düşünülmedi bu adam en üst seviyede bu fizikle birşey yapamaz diye. Hiçmi ekstra çalışmalar yaptırılmadı. Keza aynısı Anıl içinde geçerli. Anıl gerçekten çok iyi bir golcü olacak potansiyele sahip. Bazen düşünüyorum Cem Sultan ile de sözleşme imzalansa adam akıllı bir planlama ile 2 sene içinde yeni bir Arif-Hakan ikilisi yaratılabilir Anıl ve Cem'den. Anıl, Arif gibi biraz daha serbest oynadığında verimli olabilen, Cem ise Hakan gibi bitiriciliği daha iyi bir isim.

Peki bizim altyapımızda böyle bir sorun varken gurbetçilere yönelmek en mantıklısı değilmi? Devre arasında gündemimize gelen Taner orta sahaya gerçekten hem güç hemde zeka katabilecek bir isimdi. Neyse ki orta sahaya Culio ve Yekta gibi 2 oyuncu alındıda şimdilik bunun sıkıntısını çekmiyoruz ancak sezon sonunda böyle bir transfere gerçekten ihtiyacımız var. Eğer zirveye oynamak istiyorsak yerli rotasyonumuzun gerçekten kaliteli olması gerekir.

1.5 sezondur Baros'suzluktan çektik hiçbirşeyden çekmediğimiz kadar. Şimdi devre arasında Stancu geldi ki gerçekten önemli bir oyuncu. Bize çok şey katacak. Keza zorda kaldığımızda Pino, Kazım ve Kewell'ı burada kullanabiliriz. Hatta Anıl'da var ancak gerçek mevkisi forvet olan sadece 3 oyuncumuz var. Baros, Stancu ve Anıl. Anıl'ı kazanmamız gerçekten geleceğimiz açısından çok önemli. Devre arasında forvet eksikliği için Hagi 2 tane golcü istemişti. Birisi zaten Stancu oldu özellikle Hagi'nin istediği bir isimdi. Diğeri ise Cenk Tosun'du. Almanya U-21'de oynayan gelecek vaadeden bir oyuncuydu. Ancak 500 bin euro için bu transferi bitiremedik. Gaziantepspor-Galatasaray maçından sonra Cenk Tosun ben Gaziantepspor'da oynamak istediğim için buraya geldim dedi. Evet Tolunay Hoca çok uğraşmıştır hatta Cenk'te istemiştir tamam kabul ancak transferin ilk günlerinde 500 bin euro'ya kıyabilseydi yönetim bunlar mümkün olurmuydu asla olmazdı. Cenk'i neredeyse 1 ay oyaladılar. Tıpkı Taner ve Formica'da olduğu gibi. Ve nihayetinde Cenk'te kariyeri açısından bir karar vermesi gerekiyordu ve G.Antepspor'a imza attı.

Cenk çok güçlü, hızlı, tekniği ve bitiriciliği gayet iyi olan bir oyuncu. Belli altyapısı çok sağlam. Zaten böyle olmasaydı Almanya U-17'den U-21' e kadar bütün kademelerde oynayamazdı. Gelişmeyede çok açık bir isim ki henüz daha 20 yaşına haziranda girecek. Kariyeri açısından Gaziantepspor doğru bir tercih olabilir. Tolunay Hoca'da kendisine çok güveniyor. Türkiye'ye geldiğinden beri Galatasaray ve Bursaspor defansını hallaç pamuğu gibi attı. Ömer, Cana, Servet, İbrahim Öztürk durduramadılar Cenk'i. 

Bu hafta Bursaspor maçından sonra yaptığı açıklamada hedefinin Gaziantepspor'da başarılı olduktan sonra Avrupa'ya dönmek olduğunu söyledi. Bu da önemli bir nokta. Cenk'in yerinde başka birisi olmuş olsaydı hedefim 3 büyükler derdi. Ancak onun hedefi direkt olarak Avrupa. Gerçekleştirir veya gerçekleştiremez onu zaman gösterir ancak geleceği çok parlak olduğu açık. Bizim açımızdan kaçan balık büyük oldu ancak Milli Takım açısından bari olmasın. Mesut Özil, Gökhan İnler, Eren Derdiyok'u izleyipte iç çektiğimiz yeterli bence. Cenk'te çok önemli bir oyuncu olma yolunda. O yüzden onu milli takıma kazandırmak için elinden geleni yapmalı Hiddink. Tunay, Mehmet Ekici hamleleri çok iyi umarım Cenk ve diğer gurbetçilerimizle bu hareket devam eder. Modern futbola uyum sağlayabilmemiz, tekrar büyük turnuvalarda boy gösterebilmemiz için gurbetçileri Milli Takıma kazandırılması şarttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder