1 Mart 2011 Salı

Yeteneğine İhanet Edenler / Denilson


Tam adı Denilson de Oliveira Araujo. 24 Ağustos 1977 Sao Poulo doğumlu dünyaca ünlü sol açık. 


Kariyerine alt yapısından yetiştiği Sao Poulo'da başladı. 1994 yılında A takıma çıktıktan sonra 4 sene boyunca aralıksız formasını giydiği kulübünde 73 lig maçına çıktı ve 6 gol attı. 

Her sezon oynadığı futbol ile biraz daha büyüyordu Denilson. 1998 yılında Avrupa'nın en büyükleri onun için sıraya dizilmişlerdi. Fransa 98'deki çıkışıyla birlikte artık herkes onu konuşuyordu. Hangi takıma gideceğini merak ediyordu herkes. Ve o yaz tüm dünyayı şaşırtan olay gerçekleşti. Denilson Real Betis'e transfer oldu hemde dünya'nın en pahalı futbolcusu ünvanı ile. Kulüp tarihinin en büyük yatırımını yapmıştı Real Betis onun için. Tamı tamına 35 milyon dolar ödemişlerdi.

Betis'te ilk 2 sezonunda 67 lig maçına çıkarak 5 gol atan Denilson 1999-2000 sezonunda Betis küme düşünce bir anda kendisini 2. ligde buldu. 2 sezon önce dünyanın en pahalı futbolcusu şimdi 2. ligde mücadele etmek zorundaydı. Denilson ise kaçmayı tercih etti. Ülkesine döndü Flamengo'ya kiralanmıştı Denilson. Ancak ligin 2. yarısında tekrar Betis'e döndü ve takımının tekrar La Liga'ya dönmesine ufakta olsa katkıda bulunmuştu. 

2001-2002 sezonu Denilson için adeta yeniden doğuş anlamına geliyordu. Tabi bunda yapılacak olan Dünya Kupası'nın da etkisi büyüktü. O sezonu 34 maçta 3 gol ile tamamladı. İstatistiksel anlamda vasat bir sezon gibi görünsede Denilson sezon boyunca çok iyi bir futbol sergilemişti. Neredeyse ligdeki bütün sağ bek oyuncularının belinden su çekti sezon boyunca. Onun karşısında aciz duruma düşmeyen defans oyuncusu yok gibiydi. Aşağıdaki videoda Denilson'un Puyol'a çimleri yolduruşunu izlemelisiniz. İyi geçen sezonun ardından Denilson Dünya Kupası kadrosunda yerini almıştı ve 54 yıl sonra Dünya Kupası'na giden Milli Takımımıza da rakip olmuştu. Zaten bizim maçta oyuna 2. yarıda girip sunduğu 45 dk'lık şovu bir çoğumuz hatırlıyoruzdur sanırım. Zira bu fotoğrafın maçtaki tam kısmı aşağıdaki videoda var.


Brezilya ile Dünya Kupası'nı kazandıktan sonra herkesin Denilson için beklentileri daha da arttı. Özelliklede Real Betis kulübünün. Ama o sonraki 3 sezon boyunca neredeyse hiç katkı veremedi Betis'e. Beklediği şansı fazlasıyla buldu ancak bir türlü kullanamadı o şansları. Artık Betis'in de Denilson'a karşı sabrı kalmamıştı ve 2005 yılı onun için artık ayrılık zamanının geldiği anlamına geliyordu. 

Denilson'u satışa çıkarmıştı Real Betis ve o dönemde Vestel'in mali gücünüde arkasına alan Manisaspor Denilson ile her konuda anlaşmıştı. Ancak Betis ile anlaşamayınca bu transfer yatmıştı. Daha sonra Bordeaux'a 5,5 milyon euro'ya transfer oldu. Geçen 7 sezonda 30 milyonluk bir değer kaybı yaşamıştı Denilson. 

Artık Denilson için bu sonun başlangıcıydı. Bordeaux'da tam 31 lig maçında şans buldu ama beklenen futbolun çok uzağındaydı ve Fransa macerasıda sadece 1 sezon sürüyordu. 1998 yılında dünyanın en pahalı futbolcusunun şimdi bonservisi elindeydi ve kulüp arıyordu. Portsmouth'da denenmeyi kabul edecek kadar düşmüştü Denilson ama daha bu hiçbirşeydi. İngiliz kulübüde istememişti onu ve yolu Arap yarımadasına düştü. Suudi Arabistan'ın Al-Nassr kulübü ile anlaştı ancak buradada tutunamadı. Daha sonra Amerika'da FC Dallas ve ülkesinde Palmerias'da şansını denedi ancak yine olmadı yine olmadı. Ve işte Denilson'un dibe vuruşu tam bu zamana denk gelir. 2009 yılına. Yani henüz 32 yaşındayken. Vietnam Ligi'ne kadar düşmüştü bir zamanların en iyi sol açığı. Hai Poing takımı ile 6 aylığına sözleşme imzalamasına rağmen sadece 1 maça çıktı onda da 45 dk oynayıp muhteşem bir frikik golü atarak Vietnam kariyerinede son verdi. Denilson'un Vietnam kulübüne maliyeti ise sadece 17 bin euro idi. Tam bir dibe vuruş. Bu arada Brezilya Milli Takımında da 61 maça çıktı ve 9 gol attı.

Şu an ne yapar ne eder bilmiyorum Vietnam'dan sonra onunla ilgili hiçbirşey duymadım. Eğer dünyada yeteneğine ihanet edenler listesi yapılsaydı Denilson bu listede zirveyi hiç kimseye bırakmazdı. Benim gözümde de yeteneğine ihanet edenlerin başında gelir Denilson.

Bari biraz nostalji yaparak bitirelim. Denilson'dan kısa bir şov izleyelim. Ama mutlaka izleyin neler yapmış. Özellikle de Puyol ve Milli Takımımız ile ilgili olan kısma dikkat.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder