10 Ağustos 2010 Salı

Elano Blumer



Son günlerde gündemimizi en çok meşgul eden haberlerden biriside Elano'nun transferi. Ha gitti ha gidecek yok şu teklif verdi falan. Ama artık Ağustos ayınıda yarıladık sezonun açılmasına 3 gün kaldı. Yine transferde çok ama çok geç kaldık. Belki de bu yüzden Elano'nun ismi hep gündemde.

Peki Elano gitmelimi. Dünya Kupasına Ronaldinho'nun alınmadığı yerde kadroda kendine yer bulan, oynadığı 2 maçta da takımın yıldızı olan 2 gol 1 asist yapan bir adamdan bahsediyoruz. Kaka, Robinho, Fabiano'lu Brezilya'da böyle oyuncular varken takımı sırtlayan bir oyuncudan bahsediyoruz. Ama bizim medyamız futbol dahisi olduğu için, çok iyi anladığı için herşeyden Elano hakkındaki kararınıda çok önceden verdi zaten medya. Elano gitmeli!!!

Şöyle düşünün Elano bizim futbolcumuz değil ve Dünya Kupasında böyle bir performans sergiledi. Kupa bitti Elano gündemimizde. 7'den 70'e herkes böyle bir transferin hayalini kurardı. Çünkü bu adam Elano ya borumu yani. Adam Ronaldinho'yu kesmiş. Hem de torpilli de olmadığını Dünya Kupası'nda yedi düvele göstermiş bir adam.
 
Dünya Kupası'nda Brezilya milli takımında bir futbolcun böylesi bir performans sergiliyorsa sen bu adamı elinde tutmak zorundasın. Çünkü biliyorsun ki bundan daha iyisini alamayacaksın. Elano bize geçen sene ne kadar büyük bir yanlış yaptığımızı gösterdi. Bütün bir sezonu ön libero olarak geçirmesinin ne kadar bariz bir hata olduğu zaten gün gibi ortadaydı. Aslında mecburen bu mevkide oynadı Elano. Çünkü yanında oynayacak olan Barış, Ayhan, Mehmet ve Mustafa pas yapmaktan yoksun adamlardı. Rijkaard istemeye istemeye onu ön liberoya çekti. Gerçekte oynaması gereken mevki ise ya sağ açık ya da forvet arkası yani 10 numaraydı. Bana görede elinden geleni yaptı Elano ön liberoda. Yeri geldi son adam olduğu için kırmızı kart bile gördü. Fiziksel açıdan bir ön liberoya göre çok zayıf olduğu için bir çok maçta rakiple mücadele edemedi silindi sahadan. Bu nedenlede hemen hemen her maçta genelde 70 dk civarı oyundan alındı. Gerçek mevkisinde oynadığı maç sayısıda bir elin parmağını geçmez.


Yanında oynayan Mustafa Sarp sürekli ileri çıkıp yerini boşalttığı için hücuma istediği kadar destek veremedi. Ayhan'ın çok bariz bir şekilde Elano ile arasında sorun var. Bir Fenerbahçe maçı hatırlıyorum Elano bomboş pozisyonda o hep zor pozisyondaki Hakan Balta'yı tercih etti veya geri göndü. Bunu daha sonraki maçlardada defalarca gördüm. Özellikle bir çok maçta dikkat ettim buna. Arda ve Keita ise bireyselliğe daha fazla önem verdikleri için hızlı ve tek pasla oynamayı seven Elano ile fazla oynamadılar. Geçen sene ligin son maçında Gençlerbirliği maçında Elano tribündeydi ve tam önümüzde oturdu. Yanında Ufuk, Baros, Ayhan, Hakan Balta vardı. Ve Baros ve Ufuk dışında Elano ile konuşan olmadı özellikle Ayhan nerdeyse onun olduğu tarafa dönüp bakmadı bile. Bazı futbolcuların bariz bi şekilde ona cephe aldığı ortada. Ee tüm bunların içinde peki Elano'dan ne bekliyoruz. Pas alamadığı, yanlış yerde oynadığı maçlarda maç kurtarmasınımı. Bugüne kadar kaç tane önlibero maç kurtarmış. Ama diyorum ya Elano'dan ne beklediğimizi bilmiyoruz.

Taraftar olarakda Elano'ya çok fazla destek olmadık. Bir çok maçta homurtular arasında oyunu terk etti Elano. Bu da oynadığı pozisyona göre ne beklediğimiz bilmediğimizden kaynaklanıyor. Ama Elano'da haklı. Lincoln gibi bütün bir sezonu yatarak geçirmedi, deplasmanlara gitmemezlik yapmadı, sabahlara kadar gezmedi, oyundan çıktığında tepki göstermedi ve hatta hocasına küfretmediki biz tribünlerde Elano Elano diye inleyelim. Çok karakterli ve profosyenel bir adam. Sessiz ve elinden geldiğince işini yapmaya çalışan bir Brezilyalı. Alman asıllı olduğu için disiplinli. Böyle disiplinli bir Brezilyalı bulmakta pek kolay iş değildir. Hele ki Lincoln'ü gördükten sonra.

Elano'nun en büyük özelliklerinden biriside duran toplar. Geçen sezon kaç tane duran top kullandı bu adam. Arda, Caner ve Sabri her topa atladılar durdular. Hiç birisi Elano'nun yarısı kadar duran top kullanmayı bilmezken hemde. Koskoca Brezilya milli takımında bile Kaka, Robinho, Daniel Alves, Bastos gibi adamlar dururken bütün duran topları Elano kullanıyor. Ee peki böyle bi durumda Elano'dan hangi akla hizmet frikikten goller, kornerden asistler bekliyoruz. Haa kullanmadımı kullandı ama saydığım isimler 5 kullandıysa Elano 1 kullandı.

Bu sezon ise Cana ve büyük ihtimalle Ledesma ile beraber oynayınca eminim çok daha faydalı olacaktır. Hücumda daha çok yer alacaktır. Çünkü arkasında aslanlar gibi savaşacak 2 tane adam var. Pas trafiğini daha rahat yönetecektir. Gideceğini tahmin etmiyorum çünkü Rijkaard  ondan faydalanmak istiyor. Çünkü o da biliyorki Elano giderse ondan daha iyisi gelmeyecek. Elinde böyle bir oyuncu varken faydalanmak istemesi en doğru hareket olucak.

Elano'yu Shaktar zamanlarından bu günlere kadar hep takip ettiğim için biliyorum ki Elano mevkisinde oynarsa çok büyük işler yapacak. Ondan bu sezon beklentim gerçekten büyük. Umarın yönetim bir kaç milyon dolar uğruna ondan vazgeçmez. Nasılsa o parayı Türk Telekom Arena'dan fazlasıyla çıkaracaktır. Sonuç olarak Elano kesinlikle bu takımda kalmalı çünkü orta sahada bu pas trafiğini ondan iyi yönetecek bir oyuncu daha yok ve Rijkaard'ın oturtmaya çalıştığı sistemde pas üzerine olduğu için bu sistemde çok önemli bir yere sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder