28 Mayıs 2011 Cumartesi

Yıldıray Baştürk Futbolu Bıraktı


Milli takımımızın altın jenerasyonunda yer alan isimlerden birisiydi Yıldıray Baştürk. Hatta o altın jenerasyonun beyniydi diyebiliriz. 2000 Avrupa Şampiyonası kadrosunda yer alan, 2002'deki Dünya üçüncülüğünde aslan paylarından birine sahip olan Yıldıray futbolu bıraktığını açıkladı.


Yıldıray'da üç büyüklerin çok isteyipte Türkiye'ye getiremediği gurbetçilerden birisi. Hatta bu isimlerin başında geliyor. Son yıllarda biraz sönük kalınca manşetleri Hamit Altıntop'a devretmişti yoksa bir kaç sene öncesine kadar manşetlerin yıldızıydı Yıldıray. Sektirmesiz her transfer döneminde 3 büyüklere transfer olurdu. 

Bochum ile yıldızı parlayan daha sonra Leverkusen'e transfer olup kariyerinin zirvesine burada çıkmıştı Yıldıray. Şampiyonlar Ligi Finali'nde oynayan ilk Türk futbolcuydu. Sonrasında Hertha Berlin'e oradanda Stuttgart'a  transfer oldu. Leverkusen ve Hertha Berlin'deki parlak günlerinden sonra Stuttgart onun için sonun başlangıcı gibiydi. 2 sezonda sadece 31 maça çıkabildi. Sakatlık bela oldu adeta başına ve en sonunda Stuttgart daha fazla sabredemedi Yıldıray'a ve sözleşmesi feshedildi. Aslında normal şartlarda Yıldıray gibi bir oyuncuya sabredilebilirdi ama uzun süreli sakatlığı ve takımın en fazla kazanan isimlerinden biri olması sözleşmesinin feshedilmesine neden oldu. Sonrasında ise Blackburn Rovers'a transfer oldu ama ordada sadece 1 maça çıkabildi takımdan ayrılmak zorunda kaldı. Yaklaşık 1 sezondur boştaydı Yıldıray. Bu haliyle bile devre arasında Türk transfer piyasasının en gözde oyuncularındandı. Beşiktaş ve Eskişehirspor kendisini transfer etmek istemiş ancak anlaşamamışlardı.

Kulüp kariyeri kadar Milli Takım kariyeri'de çok parlaktır Yıldıray'ın. 3 Haziran 2002'de oynadığımız Brezilya maçında Hasan Şaş'a yaptığı asist hâla akıllardadır. Tartışmasız o maçın Hasan Şaş ile birlikte yıldızıydı Yıldıray. Fifa tarafından da maçın oyuncusu seçilmişti 2-1 kaybetmemize rağmen. Oyundan alınmasına üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen hâla kimse akıl sır erdirememiştir. Öylesi bir performans göstermişti o maçta. Dünya Kupasında parlayan yıldızlardan biriydi. Daha sonra yeniden yapılanma içerisinde gittiğimiz Konfederasyon Kupası'nda da kalitesini cümle aleme göstermiştir. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası kadrosunda çıkarılınca Fatih Terim olduğu sürece bir daha Milli Takımda oynamam açıklamasıda vardır.

Sonuç olarak son yıllardar gerek Milli Takımımızda gerekse Avrupa'da başarıyla mücadele etmiş bir Türk daha kariyerine son noktayı koydu. Bundan sonraki hedefinin teknik direktörlük olduğu ama öncelikle alt yapılarda görev almak istediğini açıkladı Yıldıray. Ne diyelim teknik adamlık kariyerinde başarılar Yıldıray. Umarım onda da en az futbolculuğun kadar başarılı olursun.

Aslında benim en çok üzüldüğüm nokta ise Türk Spor Basını. Yıldıray'da futbolu bıraktı. Yavaş yavaş elinizdeki malzemeler futbolu bırakıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder