31 Mayıs 2011 Salı

Takım Oyuncusunun Tanımı: Emmanuel Culio


Hagi'nin devre arasında takımın en aciz noktası olan orta sahaya yaptığı takviyeydi Culio. Onun hakkında tek bilinen Şampiyonlar Ligi'nde Roma'ya karşı attığı iki gol ve genel anlamda o sezon Avrupa'daki iyi futboluydu. Hagi'nin ısrarla alınmasını istediği isimlerden biriydi Culio ve daha geldiği ilk günde oynadığı futbol ile kafalardaki bütün soru işaretlerini sildi.


Hatırlamak bile istemediğimiz bu kötü sezonda bize tebessüm ettiren şeylerden birisidir Culio ve oynadığı futbol. Orta sahada mücadelesi, hırsı, pas yeteneği, top sürüşü herşeyiyle tam bir takım oyuncusu Culio. Bir bakıyorsunuz hücumda pozisyon yaratma uğraşında sol kanattan çizgiye akmış sonra bir bakıyorsunuz defansa yardım etmeye gelmiş top çıkartıyor. Bu senenin en faydalı oyuncusu kimdi diye sorarsanız ben tartışmasız Culio derim hem de devre arasında gelmiş olmasına rağmen.

Fatih Terim'in 2. dönemini hatırlarsak şampiyon kadronun neredeyse yarısını göndermişti. Luce zamanında çok faydalı olan yabancıların bir çoğu gitmişti. Bir zamanlar kendisinin getirdiği Capone, sağ bekte çok iyi performans sergileyen Perez, orta sahada müthiş bir katkı yapan Flourquin bu isimlerin bazıları. Şimdi İmparator'un 3. döneminde de yabancıların çoğu yine gidecek bu takımdan ve yeni yabancı futbolcular katılacak. Ama asıl önemli olan gitmemesi gereken yabancılar.

Gitmemesi gereken yabancılarda zaten Culio, Baros ve Cana. Pino ve Stancu'da transferlerin durumuna göre çaresine bakılabilir. Yıllardır resmen kangrene dönüşen bir hal almış orta sahamıza bu sezon gereken önem nihayet veriliyor. Geçen sezonun devre arasında Yekta ve Culio'nun takıma katılması, Cana'nın sertliği ile bu 3 isim biraz adama benzetmişti orta sahayı. Şimdi bunların yanına Türkiye'nin en iyi orta sahası Selçuk gibi muazzam bir takviye yapıldı. Peki yeterlimi tabi ki değil. Daha transferlerde gelecek orta sahaya. Hatta Cana'nın durumu bile bu transferlere bağlı diyebiliriz. Ama şöyle bir durum var. Culio gibi oyunun iki yönünü de oynayabilen, bunun yanında yeri geldiğinde sol açıkta kullanabileceğimiz bir ismi kesinlikle kaybetmememiz gerek. Özelliklede elimizde +2 gibi bir kontenjan avantajı varken. İmparator çok güçlü bir orta saha kurmak istiyor ve bunun içinde Ünal Başkan ve ekibi büyük çaba gösteriyor. Bu doğrultuda Culio belki Fatih Hoca'nın 1 numaralı tercihi olmayacaktır ama rotasyon içerisinde çok önemli bir futbolcu olacağı aşikar. Özellikle de maliyetinin az olması ve geçen sezon ki futbolu ile takımda mutlaka kalması gereken bir isim. Zira kendisi yıllık sadece 500 bin dolar kazanmaktadır. Takımdaki bir çok gereksiz isimden az kazanıyor yani anlayacağınız.

Fatih Hoca böylesi takım oyuncularını sever ve Culio'yu takımda tutacağınıda ümit ediyorum. Zira gerçek manada  bir "takım" oluşturmaya çalışırken, kadroda ki en iyi takım oyuncusunu bırakmak pek mantıklı bir hamle olmaz. Umarım Culio gelecek sezon da kadroda yerini alır. Fatih Terim'in bu yönde vereceği bir karardan asla pişmanlık duyacağını düşünmüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder