20 Eylül 2010 Pazartesi

+2 ve Emmanuel Emenike & Ariza Makukula


Yıllardır özellikle Fenerbahçe'nin dert yandığı konulardan biridir yabancı statüsü. Her Avrupa maçından sonra bu karşı takımda şu kadar yabancı var bizde ise bu kadar derler. Ama 4 yabancı ile UEFA Kupasının alındığınıda hep görmezlikten gelirler. Her neyse konumuz bu değil. Konu bu sezon yürürlüğe giren 6+2+2 statüsü ve Galatasaray.

Son 3 sezondur yapılan yabancı transferleriyle gerçekten taraftarın büyük beğenisini kazandı yönetim. Carrusca'lardan İnamoto'lardan Kewell, Baros, Elano gibi isimlere kadar yükseldik. Bunda Adnan Polat ve yönetiminin klübü maddi anlamda nerden nereye getirdiğinin en büyük göstergesi. Gerek sakatlıklar gerekse yanlış kararlar, gerekse geciken ve takıma uyum sağlanamaması nedeniyle bu büyük isimlerlede başarı gelmedi. 

Sezon başından beri merak ettiğim bir konuda kadroda yer alacak 6+2 değil alternatif olacak +2'ydi. Transferlerin gecikmesiyle birlikte son günlere doğru alternatif isimlerin alınmayacağı belli olmuştu. 8 yabancıyı bile son günde doldurduk.

Konuyu daha fazla dağıtmadan +2'ye gelelim. Geçen sezon hiç birşeyden çekmedik Baros ve Kewell'sızlıktan çektiğimiz kadar. Baros olmayınca gol yollarında eksik kaldık, bir nebze olsun Kewell ile doldurduk taa ki o da sakatlanana kadar. Daha sonra Nonda'nın sözleşmesinin feshedilişi, yerine alemci Jo'nun gelişi ve onun takıma katkıdan çok zarar vermesi ile bu sezon daha tedbirli davranılacağını düşünüyordu herkes. Nitekim Mehmet Batdal transferide bu noktada önemli bir transfer. Gelecek vaadeden ve her Galatasaray taraftarının görmek istediği tarzda bir satrafor. Yani kule forvet. Ama bu mevkide bir alternatif daha olmasının gerekliliği daha ilk haftalarda ortaya çıkıyor. Batdal daha en az 2 hafta yok. Şu haftalarda Baros'a birşey olsa takım yine forvetsiz kalacak ve Kewell'ı kullanmak zorunda kalacağız. Kewell yine elinden geleni yapacak ama yinede bir forvet değil.

Rotasyona bir Türk forvet daha alınabilirdi ama şöyle bir gerçek var ki Türk futbolcular gerçekten çok pahalı. Sezon başında ismi geçenlere baktığımızda Mustafa Pektemek için Gençlerbirliği 4 milyon $ istedi. Sercan için ise istenen miktarın en az 7-8 milyon $ olduğu ortada. Bu paralara çok çok daha iyi yabancılar alınır. +2 için alınacak yabancının ise maliyeti hem düşük olmalı hemde gerektiği anda faydalanabilecek isimler olmalı. Forvet olarak 2 isim var ki gerçekten takıma katılsalarda faydalı olabileceklerdi. Bunlardan birisi geçen sezonun Süper Lig gol kralı Ariza Makukula, diğeri ise Karabük'ü Yasin Avcı ile Süper Lig'e taşıyan Emmanuel Emenike.

Emmanuel Emenike

Tam adı Emmanuel Chinenye Emenike. 10.05.1987 doğumlu henüz 23 yaşında ve Türkiye'yi iyi tanıyan güçlü bir santrafor. Geçen sezon FC Cape Town'dan kiralık olarak geldiği Karabükspor'da Yasin'in arkasında en golcü oyuncu oldu. İlk sezonunda 28 maçta 16 gol attı ve bugün Karabükspor'un Süper Lig'de olmasında çok büyük bir payı var. 1.82 boyunda ve 82 kg. Çok güçlü bir fiziği var ve son vuruşlarda gerçekten çok usta. Aslında tipik bir kontra atak futbolcusu daha doğrusu kontra atakta futboluna daha yatkın. Tam Beşiktaş'ın aradığı tipte bir isim. Beşiktaş sever zenci forvetleri. Geçen sezon 25,000 Euro'ya oynamış Karabük'te. Bu sezon başında ise 100,000 Euro'ya bonservisi Cape Town'dan alındı ve 3 yıllık sözleşme imzalandı. Bu yazıyı yazmaya daha önce karar vermiştim ama Emenike'nin Süper Lig performansını merak ettiğim için biraz zaman geçmesini bekledim. Ve ligin 5. haftası bugün bitti (Antep-Bursa maçı yarıda kaldığı için aslında bitmedi). İlk 5 haftada 4 gol attı Emenike ve Karabükspor 5. hafta sonunda ligde 6. sırada. Adnan Polat devre arasında Baros tarzı genç bir forvet almayı düşündüklerini söyledi. Peki 100,000 Euro veripte +2 için böyle bir yetenek alınamazmıydı. Üstelik Türkiye'yide bu kadar iyi tanırken. Devre arasında ismi geçermi büyükler için bilmem ama sezon sonunda muhtemelen ismi büyüklerle anılacak ve tabi ki aynı haberde Karabükspor'un birkaç milyon dolar istediğindende bahsedilecek.


Ariza Makukula

04.03.1981 doğumlu tam manasıyla bir kule forvet. Ceza sahasında eğer topla buluşmuşsa gol olma ihtimali çok yüksek bir ihtimal. Geçen sezonun durdurulamayan ismiydi Makukula. Kariyerinin en iyi sezonunu geçirdi ve 21 gol attı. Transfer döneminde hemen hemen hergün gazetelerde biyere transfer edildi durdu ama Manisaspor'a gideceği aklımın ucundan geçmezdi. Makukula çok tecrübeli ve son vuruşlarda usta bir isim. Nokta santrafor yani çok hareketli değil. Ama yeterki ceza sahasında topla buluşsun. +2 içinde Makukula'da çok iyi bir alternatif olabilirdi. 2 milyon $ bonservis ile aldı onu Manisaspor ve 3 yıllık sözleşme imzaladı. Manisa'ya uyum sağlarmı falan derken Trabzonspor maçında 2 gol attı ve Manisa'nın o maçı kazanmasında en büyük pay onundu ki o maça kadar Trabzonspor'un ligde gerçekten çok iyi oynadığını unutmamak gerek. Lig'de 2 maçta 2 gol ile geçen sene kaldığı yerden devam ediyor. Eğer alındaydı gerçekten çok iyi bir alternatif olurdu. Emenike gibi gelecek vaadeden bir isim değil, 1-2 sezon sonra parlayıp para kazanabileceğiniz bir isimde değil ama oynadığı zaman bir forvetten beklenen işi yani gol atmayı çok iyi yapabilecek bir golcüydü.

Gerek Emenike gerekse Makukula geçen sene kaldıkları yerden devam ediyorlar. Emenike henüz kendini geliştirmeye devam ediyor, Makukula ise en verimli çağında. İkiside çok şanslı çünkü Makukula'nın arkasında Dica, Emenike'nin arkasında ise Cernat gibi maestrolar var. Cernat ve Dica Süper Lig için fazlasıyla iyi oyuncular ve ikisininde önünde gol atmayı çok iyi bilen 2 golcü var. O yüzden Karabükspor ve Manisaspor'u bu sezon küme düşme hattında değilde orta sıralarda görmek muhtemel. Çünkü bu oyuncular ligde fark yaratabilecek oyuncular.

Bu saatten sonra Makukula'nın isminin transfer gündeminde geçeceğini pek sanmıyorum. Performansı elbette konuşulacak ama yaşının 30'a gelmesi nedeniyle ve 3 yıllık sözleşmesi olduğu için transfer gündemini pek meşgul etmeyecektir. Ama Emenike ismi sezon sonunda daha da çok konuşulacak ve birkaç milyon dolardan kapıyı açacaktır Karabükspor. Her ikisinide Süper Lig'de izlemek gerçekten keyifli ama Galatasaray forması altında izlemek daha bir keyifli olurdu. Özellikle Emenike'yi.

Saygılarıma...

3 yorum:

  1. Emenike'nin sözleşmesindeki opsiyonda öncelik Karabükspor'da olduğu için alınamamasını anlayabilirim.Ancak forvet bölgesinde böylesine bir kıtlık varken,Makukula'nın Manisa'ya gitmesini anlamam.Galatasaray kulübünün Manisa'dan daha fazla para verebileceğini biliyoruz.Makukula takımda olsa rotasyonla yer yer Baros'u da dinlendirebilirdik.Batdal'da geldiğinde Rijkaard'a hücum alternatifleri şansı doğardı.Neyse bunları artık konuşmak boş ama Emenike'yi 2-3 milyona alabilirsek büyük başarı.

    YanıtlaSil
  2. Şu emenikeyi alsaydı yönetim çok iyi olurdu gerçekten ama fiyatı sırf ucuz diye almadılar kendilerine yakıştıramadılar bence bu adamlar hiçmi başka maç izlemezler hiçmi gazete okumazlar liginde emenike gibi bir adam var geleceği parlak bir oyuncu var, şu emenike karabükde değilde portoda olsaydı almaya çalışırlardı paraları yetmezdi. Bu adamı ligimize katanlara teşekkür ediyorum birgün parçalıyla görürürüz umarım.

    YanıtlaSil
  3. Forvete bu kadar ihtiyaç varken, elimizde +2 gibi biz koz varken, gerek oyuncular gerekse fiyatlar bu kadar cazipken neden değerlendirilmedi anlayamıyorum. Burak umarım dediğin gibi olur ve Emenike'yi 2-3 milyona falan alabiliriz. Hangisi gelse bugün takım için çok faydalı olurdu ve Baros'u da dinlendirme şansı bulurduk dediğin gibi. Çok uzaklara bakmaya gerek yok aslında biraz önüne bakabilse yönetim böyle fırsatlar kaçmamış olcak ama...

    YanıtlaSil