13 Aralık 2010 Pazartesi

Türk Basketboluna Bir Ayıptır Bu


Bu sezonun en çok konuşulan olaylarından biriside Efes Pilsen'in basketbol şubesinin kapanacağıydı. Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurulu alkollü içeceklerin spor faaliyetlerinde reklam ve isim almasını yasaklayan bir yönetmelik hazırlamıştı. Bu henüz yürürlüğe girmedi ancak haberlerde sürekli Efes Pilsen'in kapanacağı ve Hırvatistan'ın Cibona Zagreb ile birleşeceği ve yatırımlarına orada devam edeceği idi. Ancak Efes Pilsen kulübü biraz önce resmi açıklamada böyle bir şeyin söz konusu olmadığını açıkladı.



İşte o açıklama;


Bazı basın organlarında, son iki gündür, Efes Pilsen Spor Kulübü’nün geleceği ile ilgili olarak yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu haberlerde yer alan; Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından hazırlanan yönetmelik taslağı henüz yürürlüğe girmemiştir. İçinde bulunduğumuz bekleme sürecinde Efes Pilsen Spor Kulübü’ne bir yıllık ek süre tanındığı, kulübün sene sonunda ligden çekileceği ve faaliyetlerine yurt dışında devam edeceğine yönelik bilgiler doğru değildir. 

Uzun yıllardır Türk basketboluna hizmet veren Efes Pilsen Spor Kulübü’nün Cibona Zagreb veya başka bir basketbol kulübü ile birleşme yönünde herhangi bir girişimi bulunmamaktadır.

Son derece başarılı bir sosyal sorumluluk örneği olan, 31 ilde 34 merkezde 15 binin üzerinde çocuğu basketbolla buluşturan Efes İle İlk Adım Basketbol Okulları’nın askıya alınması da söz konusu değildir. Efes ile İlk Adım Basketbol Okulları birçok ilimizde binlerce gencimizi ücretsiz olarak basketbol ile buluşturmaya devam edecektir.

Ülke sporunun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1976 yılında kurulan Efes Pilsen Spor Kulübü, kurulduğu günden beri sayısız başarıya imza atmıştır. Türk spor tarihinde ilk kez Avrupa Kupası kazanan takım olma ünvanını alan Efes Pilsen Spor Kulübü, birçok kez Türkiye Şampiyonluğu, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Türkiye Kupası kazanmış; ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil etmiştir. Altyapı takımlarında oynayan sayısız oyuncusu ile Türk Milli Basketbol takımlarına sürekli oyuncu yetiştiren Efes Pilsen, ayrıca FIBA ve NBA nezdinde Avrupa’nın en prestijli kulübü olma özelliğini de taşımaktadır.

Son derece önemli olan bu bekleme sürecinde kulübümüzden yapılmayan açıklamaların dikkate alınmamasını önemle rica ederiz.

Saygılarımızla,


Efes Pilsen Spor Kulübü

Zaten ligde bir tek Efes Pilsen var bu konumda olan. Tuborg Pilsener vardı bir zamanlar ancak o da 2006 yılında basketbol şubesini kapatmıştı. Şimdi böyle bir karar almanın mantığını ben çözemiyorum. Kulübün adı Efes Pilsen olunca insanlarda bira içme isteğimi uyanıyor. Gerçekten çok saçma ve anlamsız bir karar. İnsanlar bu kararı alırken biraz düşünmeli. 

Efes Pilsen bu ülkeye tarihinin ilk ve tek Avrupa Kupasını getirmiştir. Final Four oynayan ilk takımdır. Bir NBA takımı ile maç yapan ilk Türk takımıdır. Minnesota Timberwolves ile 2007 yılında oynadıkları maçıda neredeyse kazanıp bir kez daha tarihe geçeceklerdi ancak 3 sayı farkla yenilmişlerdi.

Bu ülkenin yetiştirdiği en büyük basketbolcular Efes Pilsen'in havasını mutlaka solumuştur. NBA'de oynayan ilk Türk basketbolcu Mirsad Türkcan Efes Pilsen'den gitmiştir. NBA tarihinde All-Star olan ilk ve tek basketbolcu olan Mehmet Okur Efes Pilsen'de kendini geliştirmiş ve NBA yolunu tutmuştur. Bugün o Mehmet Okur Utah Jazz tarihinin en iyi pivotudur. Bunu da taraftarlar seçmiştir. Şampiyonluk yüzüğü vardır Mehmet Okur'un. Peki ya Hidayet Türkoğlu. NBA'de yaptıkları unutulurmu. Orlando Magic ile oynadığı tarihi finaller. Ben Hidayet'in 18-19 yaşındayken Mulaömerovic, Drobnjak, Hüseyin Beşok ve İbrahim kutluay'lı ilk 5 ile neler yaptığını hatırlarım. 

Bunlar sadece birer örnek. Yoksa Efes Pilsen'in bu ülkeye yaptığı hizmetleri, yetiştirdiği basketbocuları saymaya kalksak çok uzun bir yazı yazmamız gerekir. Efes Pilsen'i kapatmak, yok etmek demek Türk Basketbol Tarihinin %80'inini yok etmek demektir. Belki Efes Pilsen kapanır ancak bu Türk Basketbol Tarihindeki yerini silmeye yetmez. Ayıp gerçekten ayıp...

2 yorum:

  1. ayıp da ne ki! bildiğin rezillik bu. yıllardır basketbol'a bu kadar emeği geçmiş. 7'den 77'ye herkesin basketbol deyince aklına gelen ilk kulüplerden biri ve yasaktan başka bir şey düşünmeyen zihniyet yüzünden başına böyle şeyler geliyor.

    YanıtlaSil
  2. Böylesi mantıksız saçma bir karar olamaz. Hele ki Türk Basketboluna bu kadar emek vermiş bir kulüp tek kalemde silinip atılamaz saçma bir kararla.

    YanıtlaSil