23 Ekim 2010 Cumartesi

O Bir Efsane: Mehmet Okur


"ABD'nin en büyük spor yayıncılarından olan ESPN, Eylül ayında başarılı projelerine bir yenisini daha ekledi. Dünya üzerindeki tüm basketbolseverler, ESPN'in internet sitesindeki sekmeden NBA'de yer alan 30 takımın tarihlerindeki en başarılı oyuncuları seçme imkanı yakaladılar. Pozisyonlara göre gerçekleştirilen oylamalanın ardından NCAA'deki Mart Çılgınlığı'ndan alışık olduğumuz "bracket" sistemi devreye sokuldu. Ve farklı dönemlerin oyuncularından oluşan takımlar, birbirlerine rakip olarak üst turlara doğru çıkmaya başladılar. Halihazırda Batı Konferansı'ndan Johnson, Bryant, Baylor, Gasol, Abdul-Jabbar beşiyle LA Lakers'in NBA Finallerine yükselmesi süpriz değil.

ESPN'in bu özel icadında Wilt Chamberlain ve Allen Iverson'u aynı takımda görmek mümkün. Uzun süredir NBA'de mücadele eden Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu'nu da Utah Jazz ve Orlando Magic'in kendi kadrolarında yarışıyorken izleyebilirsiniz. Hidayet, 2009 Playoffları'ndaki efsanevi performansının ardından Orlando Magic Tarihi'nin en iyi üç kısa forvetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Grant Hill, bu kategoride %68,7 ile birinci sırada. İkinci basamakta Dennis Scott (%19,4) var. Hidayet Türkoğlu'nun topladığı oyların oranı ise %11,9. NBA'deki 11. sezonuna hazırlanan Hido, bu süre zarfı içerisinde beş ayrı takımla kontrat yaptı. Hidayet'ten iki sene sonra NBA'e gelen Mehmet Okur ise Detroit Pistons'daki iki sezonun ardından 2004'ten bu yana Utah Jazz forması giyiyor.

NBA tarihin en başarılı takımlarından olan Utah Jazz'de pivot pozisyonu için üç aday yarıştı. Jazz'ın Bulls'a karşı kaybettiği final serilerinde pota altını savunmaya çalışan Greg Ostertag, %7'lik oy toplamıyla üçüncü sırada yer aldı. Kalan oylar ise Mehmet Okur ve Mark Eaton arasında paylaşıldı. 1982-1994 yılları arasında Utah Jazz için oyanayn Eaton, müdafaadaki yetenekleriyle isim sahibi olmuştu. Kariyerinde bir defa All-Star seçilen Mehmet Okur da geniş cüssesine rağmen dış şutlardaki başarısı ve yumuşak bilekleriyle Jazz Tarihi'ne geçmeyi başardı. Memo 2006-2007 sezonunda 129 üç sayı isabeti bularak Byron Russell'a ait olan eski rekoru (109) kırmayı başarmıştı. Burada da oylarında %50,7'sini alarak Eaton'ın önünde (%40,2) Jazz Tarihi'nin en iyi pivotu oldu.

Utah Jazz'ın kalan pozisyonlarında ise pek de büyük çekişmeler yaşanmadı. Bir numarada John Stockton (%91,4), iki numarada Pete Maravich (%85), üç numarada Adrian Dantley (85,8) ve dört numarada Karl Malone (99,1) açık farklarla öne çıktı. Mehmet Okur'un isminin bu oyuncularla beraber anılması ve aynı resim içerisinde olması dahi yeteri kadar gurur verici olmalı."

Kaynak: Galatasaray Dergisi Ekim 2010

Gurur duymamak elde mi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder