27 Ağustos 2011 Cumartesi

2011 Amerika Açık Başlarken Erkekler Değerlendirmesi



Sezonun son grand slami olan Amerika Açık pazartesi günü başlıyor.H eyecan dolu müsabakalara sahne olan 2011 tenis sezonunun son grand slamini kimin kazanacağını tüm tenis severler merakla bekliyor. Favorileri değerlendirmeye başlamadan önce Amerika Açık'la ilgili kısa bilgiler vermek istiyorum. Her yıl Ağustos ayının son pazartesi günü başlayan turnuva New York'ta düzenlenmektedir. Sert zemin üzerinde oynandığından dolayı tenisin hızlı oynanmasına olanak sağlamakta olup izleyenlere zevkli bi seyir imkanı sağlar.İsmini eski ABD'li tenisçi Arthur Robert Ashe'den alan merkez kort Arthur Ashe Stadyumu 23.000 oturma kapasitesi ile en büyük tenis kortu olma özelliğine sahiptir.Amerika Açık'ta son şampiyonluk ünvanlarını erkeklerde Rafael Nadal, bayanlarda Kim Clijsters ellerinde bulundurmaktadır.


Bu kısa bilgilerden sonra erkeklerde favori isimlerden bahsetmek istiyorum.Yıllardır erkekler tenisinin ilk 4 sırasını domine eden tenisin dört atlısı olarak nitelendirilen ATP klasmanındaki sıralarıyla Novak Djokovic,Rafael Nadal,Roger Federer,Andy Murray isimlerinden bir başkası olmayacaktır Amerika Açık'da zafere ulaşan isim.2009 şampiyonu Juan Martin del Potro ve 2003 şampiyonu Andy Roddick bu dörtlünün arasına girmek için çabalayacaktır ama çok başarılı olabilceklerini sanmıyorum. Şimdi tek tek bu isimleri değerlendirelim.

1.Novak Djokovic:

2011 Maç İstatistiği: 57-2

2011 Başarıları : Avustralya Açık, Wimbledon,
ATP Masters Indian Wells-
Miami-Madrid-Roma-Kanada,
Belgrad,Dubai

Amerika Açık Kariyeri: 2007 ve 2010 Finalisti 

Evet bu sezonki istatistiklerine bakıldığı zaman Dünya 1 numarası Djokovic favorilerin en başında geliyor. Sadece Roland Garros yarı finalinde Federer karşısında alınan bir mağlubiyet, birde Cincinnati finalinde Andy Murray sakatlıktan dolayı çekilerek alınan mağlubiyet. Sezon içerisinde kendinden önceki 1 numarayı üst üste 5 kez finalde yenmek. Bir tenisçi bir sezonda bunları yapıyorsa sezonun son grand slaminin de en büyük favorisidir.

2.Rafael Nadal:

2011 Maç İstatistiği : 53-10

2011 Başarıları : Roland Garros, ATP Masters Monte Carlo , Barcelona

Amerika Açık Kariyeri: 2010 Şampiyonu

Tenisdeki Federer hakimiyeti ne zaman kim tarafından sonlandırılacak diye merak edilirken o çıkıp geldi. Rafael Nadal belki Federer kadar yetenekli değildi ama o müthiş fiziği,hırsı ve azmi ile ekselanslarını devirmeyi başararak o koltuğu ondan almasını bildi. Ama Nadal'ın kendi tabiriyle en iyi olmak için herşeyi yapıyorum ancak bunları benden daha iyi yapan biri var dediği Djokovic'e bu yıl içinde o koltuğu kaptırdı. Sene içindeki 10 mağlubiyetten 5'ini Nole karşı alması onun rakiplerine karşı o inanılmaz mental üstünlüğünü kaybetmesine sebep oldu. Amerika Açık öncesi iki masters serisinde 3. turdan öteye geçememesi de artık Nadal bitti mi söylentilerine sebep oldu. Nadal'ın bu turnuvada zafere ulaşmasını zor görenlerdenim ama seneye kendini toplayarak gireceğinden eminim. Yarı finalden ötesini göremeyeceğini tahmin ediyorum.

3.Roger Federer:

2011 Maç İstatistiği : 42-11

2011 Başarıları : Doha

Amerika Açık Kariyeri: 2004/05/06/07/08 Şampiyonu

Bu seneki başarıları kısmına sadece Doha şampiyonluğunu yazarken elim gitmedi. Federer ve sene boyunca kazanılmış sadece 1 şampiyonluk. Onun hakkında çok birşey yazmaya gerek yok. Sene boyunca isterse hiç şampiyonluk kazanamasın ama o Roger Federer'dir ve katıldığı her turnuvada favoriler arasındadır. Ki böyle bir döneminde en iyi olduğu kortlardan biri olan Amerika Açık kortlarında zafere ulaşmak için elinden geleni yapacaktır.Çeyrek finale kadar gelip son maçlarda sürekli takıldığı Tsonga'ya muhtemel çeyrek final eşleşmesinde takılmazsa onu da Djokovic kadar favori görüyorum bu turnuvada.

4.Andy Murray:

2011 Maç İstatistiği : 34-10

2011 Başarıları : ATP Master Cincinnati, London Queen's Cup

Amerika Açık Kariyeri: 2008 Finalisti

Kendisinden beklenen patlamayı bir türlü yapamayan Andy Cincinnati Masters finalinde her ne kadar Djokovic'in sakatlıktan dolayı maçtan çekilmesiyle kupaya ulaşmış olsada kendisi için sezonun en büyük galibiyetini elde etti ve moral olarak kendine geldi.Çünkü bu sene içinde klasmanda kendisinden önce gelen Djokovic,Nadal,Federer üçlüsü ile yaptığı 5 maçtan da mağlubiyetle ayrılmıştı. Aldığı galibiyetin getirdiği moral ile Amerika Açık'da ilk turlada takılma hastalığına son verirse finale kadar ulaşabileceğini düşünüyorum. Çünkü kurada Nadal tarafında olan Murray olası yarı final eşleşmesinde formsuz Nadal'ı yenebilceğini düşünüyorum.

Bu seneki Amerika Açık'ta ilk turlarda çok sürprizler olacağını tahmin ediorur ama finali ilk 4 raketten ikisinin oynayacağını düşünüyorum. Benim tahminim Djokovic-Murray finali ancak Federer yarı finale ulaşır ise Federer-Murray finali olur diye tahmin ediyorum.Ancak Federer takılmadan yarı finale ulaşır mı? İşte ondan şüpheliyim.

Yazımı Marsel İlhan ile bitirmek istiyorum. Bu yıl Amerika Açık'a elemelerden katılan Marsel kariyerinin en başarılı elemelerini geçirdi ve set kaybeden üç maçınıda rahat bir şekilde kazanarak ana tabloya ismini yazdırdı.İlk turda şanslı da bir kura çeken Marsel Kanadalı Frank Dancevic ile eşleşti. Klasmanda 183. sırada bulunan rakibi Amerika Açık'a 2 defa katılıp ilk turdan elenmiş bir isim. Eğer Marsel ilk 50 hedefinde ciddi ise bu maçı mutlak kazanmalı ki öylede olması lazım rakibe bakıldığı zaman. İlk turu geçmesi halinde 2. turda muhtemel rakibi Fernando Verdasco olacak olan temsilcimiz yüksek yerleri hedefliyorsa bu tür rakipler karşısında artık galibiyete ulaşmak zorunda ve elemelerdeki başarılı performansına güvenerekten Marsel'den bu sene 3.tur bekliyorum. Ama gönül ister ki Marsel Amerika Açık'ın sürpriz oyuncusu olup çeyrek finalde kısa bir süre önce antreman yaptığı Federer'le oynasın. Bekleyip göreceğiz artık neler olacağını....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder