15 Ağustos 2011 Pazartesi

Emmanuel Eboué Galatasaray'da


Haftalardır ha oldu ha olacak diye beklediğimiz transfer sonunda gerçekleşti. Eboue bugün KAP'a bildirildi ve akşam İstanbul'a geldi. F.Terim'in de bir çok mevkide oynaması nedeniyle ısrarla istediği bir futbolcuydu ki bu transfere taraftarlardan daha çok sevinende eminim İmparator olmuştur.

Eboue ile ilgili birkaç şey söyleyelim. Eboue'de tıpkı Kolo Toure gibi ASEC futbol akademisinde başladı. Fransız ve Belçika takımlarının çok dikkatle izlediği takımlardan birisidir ASEC. A takıma çıktıktan sonra sadece 1 sezon oynadı ve 2002 yılında 19 yaşındayken Belçika'ya Arsenal'in pilot takımı görünümündeki Beveren'e transfer oldu. Zaten buraya Afrika'dan bir çok oyuncu gelir, Wenger beğendiğini alır belki 1-2 taneside Ligue 1'in yolunu tuttuktan sonra geri kalanlarda diğer Avrupa ülkelerine dağılır. Eboue'de Beveren'deki performansının ardından 2005 ocak ayında 1.5 milyon paund'a Arsenal'in yolunu tuttu. Devre arasında geldiği için o yarım sezonu reserve takımda geçirdikten sonra Arsenal'in CL'de final oynadığı sezonda takımın sağ beki oydu. 

Özellikle o sezon Şampiyonlar Ligi'nde ki performansı ile adından da söz ettirmişti. Özellikle o sezon 2. turda eşleştikleri Real Madrid karşısındaki futbolu ile adını tüm Avrupa'ya ezberletmişti. Finale kadar çıkmıştı Arsenal ancak finali Rijkaard'ın Barcelona'sına kaybetmişlerdi. Sezon sonunda Eboue'nin adı Barcelona ile de anılmıştı. Ama sonrasında ne olduysa 1 sezon sonra Wenger onun performansından memnun olmayacak ki Sagna'yı transfer etti. Sagna'nın gelişinden sonra Eboue öne kayarak sağ açık oynamaya başladı. Arsenal'in 4-4-2'sinde sağ açıkta arkasında Eboue'nin de oluşu ile o sezon neredeyse efsanevi bir ilk yarı performansı vardı Arsanel sağ kanadının. Eboue yırtıcı bir sağ açık olmuştu arkasında ki Sagna'nın da müthiş desteğiyle. Ama sezon ilerledikçe formu düştü daha sonrasında ise İngilizlerin yeni gözdesi Walcott'a yerini kaptırdı. Daha önce bir kaç maçta Wenger onu önliberoda oynatmıştı ama klasik 4-4-2'de orta sahada Eboue'ye yer yoktu. O günden sonra yedek günleri başladı ve bir daha ilk tercih olmadı Arsenal'de. Sol bekte de bir kaç maça çıkmışlığı vardır ama gerçek mevkisi illa ki sağ kanattır.

Eboue'nin son derece kafa bir adam olduğuda söylenir. Hani klasik bir tabir var ya takımın neşe kaynağı diye, işte böyle bir adamdır. Taraftarın kendisini sevmesinde bu yönününde etkili olacağı açık. Onun dışında fiziksel anlamda çok güçlü, hızlı, devamlılığı olan, dribling yapmayı huy edinen, oyun zekası Premier Lig için orta seviye olsada Türkiye Ligi için bu üst düzey sayılır. Sağ açıkta ve orta sahada oynayabildiği için bileklerine hakim bir oyuncudur. Onunla ilgili bir yazı okumuştum. 3 kişi pres yapsa 2'sini bakkala, 1'ini manava gönderecek kadar bileklerine hakim diye. Bu kadar bileklerine hakim olduğuna ben şahit olmadım ama şahitlik yapanlar var yani. 

Özetle Eboue Galatasaray için çok olumlu bir transfer ve lige renk katacağıda açık. Sağ bekte onun gelişi ile Sabri yerini kaybedebilir muhtemelen. Ujfalusi'de göbeğe geçince lig için gayet sağlam bir savunma hattı çıktı ortaya. Ama gelecek sezon için sol bek sorunsalı olabilir. Zira ne Hakan Balta'ya ne de Çağlar'a güvenim yok benim. Tabi onun gelişi ile oluşacak bir diğer problemde Sabri'nin mevkisi olacak. Orta sahada Melo ile birlikte savunma anlamında büyük güç olabilirler ve Selçuk'u çok rahatlatacaklardır ama İmparator'un düşüncesi ne olacak onuda zaman gösterecek. 

Eboue'nin önüne birde gözağrımız Keita gelirse işte o zaman tadından yenmez bu takım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder