18 Ağustos 2011 Perşembe

Kaptanlık Sorunsalı


Dün akşamki maçla ilgili pek fazla birşey yazmaya gerek yok. Çünkü maç ile ilgili yazabileceğimiz şeyler sınırlı. Son Liverpool maçında gayet hazır bir görüntü çizmemize rağmen o günden bugüne takımda bir geriye gitme var. Aslında Liverpool maçından farklı olarak sadece kalede Muslera, sol açıkta da Stancu vardı. Ama futbol olarak istediğimiz seviyede değildik. Bunda maçın daha 20. saniyesinde yediğimiz golünde etkisi vardı elbette. Ama benim söylemek istediklerim maç ile ilgili değil genel olarak takım ile ilgili.

Son 2 sezondur takımın en büyük problemlerinden birisiydi kaptanlık. Arda'nın da bu kadar çok yıpranmasının başlıca sebebiydi. Kendince, hatta bir çok kişiye göre de kaptanlığı iyi yapmış olabilir Arda ama sorun kaptanlık pazubandını takmaktan ziyade sahada takımın lideri olabilmek. Arda sahada bu liderlik vasfını sergileyebilecek bir oyuncu değildi. Sadece Arda'da da değil kaptanlık için yanıp tutuşan, Arda kaptan olduğunda bile içi içini yiyen Ayhan'da asla bu tarz bir oyuncu değil. Zira taraftarı en çok kahreden noktalardan biridir Ayhan'ın kaptan olması. Futbolu ile taraftarı hiç bir zaman memnun edemeyen birisinin kaptan olması ayrıca bir sorun ama neyse. Diğer 2 isim ise Sabri ve Servet. 

Sabri dünkü maçta sahaya kaptan olarak çıktı. Dünkü maçta çok kötü oynadı ancak İmparator'un 11'inde yer alacaksa, onu düşünüyorsa banko olarak muhtemelen kaptanda Sabri olacak gibi duruyor. Olympiakos maçında bu ağırlığı kaldırabileceğini ıspatlamak için çok uğraştı. Sürekli takım arkadaşları ile konuştu uyarılarda bulundu ama bu iş Sabri ile de olacak gibi değil. Çünkü kaptan dediğin adam takımın lideri olmalı. Servet ile ilgili ise pek fazla birşey söylemiyorum çünkü Sabri şu haliyle Servet'ten daha iyi kaptan olur. 

Mesele o pazubandı takmak değil takıma liderlik edebilmek. UEFA Şampiyonu kadroya baktığımız zaman takım kaptanları Bülent ve Hakan'dı. Gerçekten büyük bir ağırlıkları vardı takımda. Hagi'de takımın beyni herşeyi konumundaydı ancak o bir istisnaydı. Hangi isim kaptan olsa farketmezdi Hagi'ye kimsenin bir lafı olamazdı. 

Avrupa'nın büyük takımlarına baktığımızda ise kaptanlık olayı tam da anlatmaya çalıştığım gibi. Barcelona'ya baktığımızda kaptanlar Puyol ve Xavi'nin liderliği takımın başarısında büyük etken. Zira Chelsea'de Terry ve Lampard takımın liderleri. Manchester United'da bile Ferdinand gibi bir isim dururken takım kaptanlığına Vidic'in getirilmesi irdelenmesi gereken bir konu. Saha içindeki liderlik vasıfları nedeniyle o takımın kaptanı şu anda Vidic. İşte aslında anlatmak istediğim konuda bu. Şu an Galatasaray'da böyle bir oyuncu mevcut değil. Eğer ki Cana gitmeseydi kaptanlığın kralını yapardı. Zira liderlik adamda doğuştan mevcut. Zira Lucas Neill'de bu işi layıkıyla yapabilecek tarzda oyunculardı. Şu an mevcut kadroda yabancılar içinde Baros veya Ujfalusi'ye verilebilir kaptanlık ancak bu durumda da yerliler yine isyan bayrağını açarlar. Özellikle Ujfa'ya. Baros ise kaptanlığın yükünü kaldırabilecek bir oyuncu değil. 

Muhtemelen 1-2 hafta içerisinde yeni kaptan belli olacak ama benim gözümde şu an ki kadroda "kaptan" gerçekten "kaptan" olabilecek hiç kimse yok. İmparator'un vereceği karara kimsenin karşı çıkabileceğini sanmıyorum ama süpriz bir kararda içten içe bir huzursuzluk olacaktır. Özellikle kaptanlık bekleyen isimlerin önünde birisi seçilirse.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder