18 Temmuz 2012 Çarşamba

Burak Yılmaz Galatasaray'da


Burak sonunda Galatasaray'da. Bonservisi ödenmiş ve Trabzonspor'un belgelerinin beklendiği bir transferdi. son 2 sezonda takıma katılan 5. Trabzonspor'lu oyuncu oldu. Ve gayette iyi oldu. Burak gibi bir oyuncuyu yurt dışından almaya kalksan gücün yetmez alamazsın bu açık ve net. Hele ki 5 milyon euro gibi cüzzi bir bonservis bedeline.

Lazio'ya transfer olacağına pek ihtimal vermiyordum zira eğer bu transfer gerçekleşmiş olsaydıda bana göre büyük bir hata olurdu Burak için. Tarzı İtalyan futboluna uygun değil. Lokomotiv Moskova'ya transfer olmuş olsaydıda hemde Türkiye Ligi'nin gol kralı sadece 5 milyon euro'ya bu da hem Trabzonspor hem de onu transfer etmek isteyen Galatasaray için büyük bir ayıp olurdu. Kariyeri açısından en doğru kararı verdiği gün gibi açık çünkü alışmakta hiç zorluk çekmeyeceği bir takım. Selçuk, Engin, Umut, Ceyhun ile Trabzonspor'da, Hamit, Sabri, Sercan, Semih ile Milli Takım'da beraber oynadı.

Gerçekten takdir edilesi bir isim Burak. Çok genç yaşta Beşiktaş'a gelmiş tutunamamış, Fenerbahçe'ye gelmiş tutunamamış, pes etmemiş Manisa ve Es-Es'te toparlayıp Trabzonspor'un yolunu tutmuş. Burak'ın aslında dibe vurduktan sonra toparlanma evresi olan Manisaspor macerasında da ona gerek saha içi gerekse saha dışında en çok destek olan isimdir Selçuk. Sonrasında Trabzonspor'da basamak atlamasındada başroldeki isim yine Selçuk. 1 sezonluk ayrılıktan sonra yine beraberler. Hem Selçuk ile hemde eski partneri Umut ile. 

Burak'ın tarzına baktığımızda ligdeki golcülerden çok farklı. Burak gibi savunma arkasına koşular yapıp, gücü ve sürati ile fark yaratan santrafor yok bence. Son 2 sezondur kendisini en çok geliştirdiği nokta son vuruşlar. Attığı gollerin geneline bakarsak savunma arkasına yine öldürücü bir koşu ve usta bir plase ile golü atmak. 90. dk'da bile bu koşuları yapabiliyor. Tabi bunda en büyük etkenlerden biriside çok güçlü olması. Bu sezon attığı gollerin daha doğrusu bu tarz gollerin birkaç tanesinde savunmaların müdehalelerine rağmen pozisyonları golle bitirmesi çok önemliydi. Dayanıklılığı ve devamlılığı üst düzeyde. 

Haa birde tabi duran toplarıda unutmamak lazım. Galatasaray'da Selçuk buna izin vermez ama Trabzonspor'da frikik kullanabilen oyuncu olmaması Burak'ın bu yeteneğinide sergilemesini sağladı. Sanırım 2  ya da 3 golü var frikikten. Ve direkten dönende 1 topu vardı sezon içerisinde. Burak'tan duran top konusunda beklenmeyecek bir performans bu.

Bugüne kadar hep yanlış yerde oynaması Burak'ın daha erken patlamasını engelledi. 1-2 gün önce Extensor'da yazmış Mehmet Demirkol'un Spor Servisi'nde anlattıklarını. Mehmet Demirkol'un Hagi'ye Burak'ın sağ açık oynadığını söyledikten sonra Hagi'nin yorumu; "Sağ açık oynamazki, serbest oynar, santrafor oynar" Şöyle bir gözünüzde canlandırın Burak'ın Trabzonspor performansını. Umut ile birlikte oynadığı dönemde serbest oynarken futbolu resmen sınıf atladı. Daha sonra santrafora geçince ise zirve yaptı. Tabi bunun için Şenol Güneş gibi futbolcudan anlayan bir TD'niz olması şart. Ben açık söyleyeyim Trabzonspor'un yerinde olsam hiç düşünmem paraya kıyar Gaziantepspor'dan Cenk ve Muhammet Demir'i alırım. Özellikle Cenk Burak'ın tarzına daha yakın bir isim. 1-2 sene içinde Burak'tan sağladıkları verimi ondan da sağlarlar ve bu 2 ismide Şenol Hoca yıldız yapar.

Sezon içerisinde şöyle bir durumda ortaya çıkabilir. Eboue ligin ikinci yarısında mecburen 1 aya yakın Afrika Kupasında olacak. Eboue'nin yerine sağ beke geçecek isimde muhtemelen Hamit olacak. Burak belki işin savunma yönünü çok iyi yapan bir oyuncu değil özellikle kanatta oynadığı zaman ama yinede Hamit'in önünde Burak ile sağ kanat sağlama alınır ve ileri uçtada Elmander'in yanında gerek Necati ve gerekse Umut ile hem yabancı kontenjanından bir isim kazanılır hemde gole çok yakın gizli forvet gibi oynayabilecek her an gol atma potansiyeli olan bir kanat olarak değerlendirilebilir Burak. 

Burak gol atamadığında illa ki medya hemen başlayacak eleştirilere. Baskı altında sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum Burak'ın çünkü gerek saha içerisinde gerek kulübede ve gerekse tribünde ona sahip çıkıp destekleyecek çok fazla kişi var. 33 gollük rekor ve gol krallığının baskısı ile yeni bir takımda oynamanın baskısını ilk haftalarda hissedecektir ama dediğim gibi destekçisi çok fazla olacağı için zorlanmadan bu baskının üstesinden gelir diye düşünüyorum.

Umuyorum ki Burak kariyerinin zirvesine Galatasaray'da çıkar. Trabzonspor'da sergilediği performanstan çok daha iyisini burada sergiler ve takımla birlikte çok büyük başarılar elde eder. 

Galatasaray'a hoşgeldin Burak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder